Nyck de Vries första Formel 1-kvalifikationssession någonsin såg Williams-utbytaren ta sig till Q2 och garantera sig själv en topp-10-start i Italiens Grand Prix 2022. Holländaren förklarade hur han kallades in för att ersätta Alex Albon, som drabbats av blindtarmsinflammation, i sista minuten på Monza…

De Vries, som deltog i fredagens FP1 i stället för Aston Martins Sebastian Vettel, hade en berg- och dalbana-dag som skulle börja med några sändningsåtaganden – och som slutade med att han placerade sin Williams i topp 10 i startfältet inför morgondagens lopp på Monza.

LÄS MER: Leclerc siktar på ännu en minnesvärd Monza-seger efter att ha ”lagt allting tillsammans” för pole position

”Det var meningen att vi skulle göra förkvalificeringsshowen tillsammans!” förklarade han till F1 TV-programledaren Will Buxton. ”Jag gjorde mig redo för det på morgonen med mitt kaffe och gröt och allting, för att göra ett Paddock Club-framträdande, men saker och ting vänder sig väldigt snabbt. Det var bara ungefär en och en halv timme före det första passet som jag blev informerad.

”Så det gick väldigt snabbt, men teamet har varit fantastiskt och stöttat mig mycket. Självklart hoppas jag att Alex är frisk och kommer att återhämta sig snabbt, men från min sida är jag aldrig tillräckligt nöjd med mig själv”, förklarade han.

De Vries förberedde sig på lördagsmorgonen för att arbeta för F1 TV.

Även om De Vries överkvalificerade sin tillfälliga Williams-teamkamrat Nicholas Latifi var holländaren besviken över ett fel som gjorde att han hoppade över Variante della Roggia i Q2.

”Jag tycker att jag körde några bra varv, särskilt det andra varvet i Q1 var ganska bra, men jag kände ändå att det fanns mer i det. Och sedan gjorde vi några ändringar i den första körningen i Q2 och det fungerade inte riktigt.

”Uppenbarligen var däckförberedelsen lite komprometterad på banan. Och på sista körningen slog jag på en växel som gjorde att bromsbalansen var ungefär en och en halv procent bakåt, och det var så jag liksom tappade bakdelen i [Turn] 4! Jag är lite sur över det, men jag tror att jag får ta det här i alla fall.”

EXKLUSIVT: Alpine-chefen Rossi om att förlora Piastri och Alonso, jakten på en ny förare och en ljus framtid

”Det är frustrerande” medger Latifi efter att ha missat Q2 trots Williams fart på Monza

Latifi missade Q2 som P16, men kommer att avancera uppåt i ordningen när startstraff börjar gälla för nio förare. Kanadensaren var inte nöjd med sitt resultat i kvalet, vilket han förklarade var han förlorade på lördagseftermiddagen.

”Det är frustrerande”, sade Latifi. ”Vi kände att vi tog ett bra steg jämfört med igår, och i slutändan gjorde jag helt enkelt inte ett varv på den andra uppsättningen. [of soft tyres].

FAKTA OCH STATISTIK: Norris jagar två pallplatser på italiensk mark för andra året i rad.

”Återigen, bara en av dessa – lite liknande, som Spa… förmodligen en av två banor där ett varv på 95 % hade varit tillräckligt bra för att ta oss till Q2, men det vet man inte förrän man korsar mållinjen.

”Så ja, det är frustrerande, men jag är där jag förväntade mig att vara, efter att inte ha kört en andra uppsättning däck, så det är vad det är.”

Sedan 2018 är det bara George Russell som har lyckats få en topp-10 på Monza för det historiska teamet som hoppas kunna dra nytta av gridstraff på söndag.