Den Milanofödde konstnären Patrick Tuttofuoco har fått ett mycket speciellt uppdrag inför helgen – att skapa trofén som segraren i Italiens Grand Prix kommer att hålla högt på Monzas ikoniska podium. Och det är ett projekt som han berättar för mig har varit ”episkt” när vi talar i Pirellis husbil i Monzas paddock inför söndagens lopp.

Chansen att skapa en original Formel 1-trofé är en spännande utmaning för alla konstnärer. Och när den spralliga 48-åriga Tuttofuoco blev tillfrågad av kuratorn för Pirelli HangarBicocca – den Milanobaserade, Pirelli-stödda ideella stiftelsen som skapats för att främja samtida konst – om han ville designa och göra konstverket till trofén, tvekade han inte.

LÄS MER: 100 år av Monza – Vi väljer ut de mest spektakulära italienska Grand Prix från varje årtionde av Formel 1

”Jag tänkte: ’Naturligtvis!'” Tuttofuoco säger, ”eftersom jag på ett sätt försöker tänja på mina gränser. Jag är van vid att vistas på ett museum, i ett galleri… Jag hade aldrig förväntat mig en så stor synlighet.

”Jag försökte förvandla konsten till ett pris, och jag accepterade det som varje utmaning – och detta är resultatet.”

Konstnären Patrick Tuttofuoco skapade trofén.

Han må vara konstnär – men när han kom på koncept för trofén var det vetenskapens värld som Tuttofuoco hämtade sin inspiration från.

”Naturligtvis har jag inspirerats av många saker, för den här världen är full av inspiration”, säger han. ”Men det som jag i slutet bestämde mig för att ha i åtanke var själva begreppet tid. [In Formula 1] de leker med små bråkdelar av tiden och titeln på den här trofén – för mig är det i princip en skulptur – är Eon. Det är namnet på det element i vilket vi räknar jordens åldrar, så det är tid som går långt bortom människans mätning.

LÄS MER: ”Vi uppnådde de flesta av målen” – Pirellis Mario Isola talar om framgångarna för 2022, förändringar inför 2023 och hållbarhet

”Så jag lekte med Mobiusremsan, som är en topologisk form som inte har något slut. Det är en av de mest kraftfulla representationerna av tidens kretslopp, tidens upprepande kretslopp, tidens cykliska del.

”Så det finns detta element som pågår, och sedan har vi naturligtvis elementet med den cirkulära idén om tid, som ormen som äter upp sig själv, och det finns också denna närvaro av cirkeln i däcket – men inte för att projektet fick stöd av Pirelli! Idén om däcket är den mycket grundläggande idén om att gå, att röra sig.”

Trofén är ett konstverk – men inspirerad av vetenskapen

Tuttofuoco – ”det betyder ’All Fire'”, berättar han stolt för mig – har också avstått från att använda den italienska Tricolore-flaggans grönt, vitt och rött till förmån för något som är lika vetenskapligt.

”Tidens riktning är termodynamikens första lag, som kallas ’tidens pil'”, berättar han. ”Så jag utgick från den varmaste möjliga färgen och gjorde en form som gick mot den kallaste. Så återigen är det tiden, det är en oändlig cykel.”

TITTA: Ta plats på Leclercs imponerande pole lap på Monza

Tuttofuoco är en stolt italienare. Jag frågar honom om det inte kommer att bli ett känslomässigt ögonblick att se sitt arbete hållas högt av segraren i Italiens Grand Prix, på Monzas 100-årsjubileum och under Pirellis 150-årsjubileum, allt bara några kilometer från hans födelseort?

”Självklart”, säger han med en spännande glimt i ögonen. ”Det är en enorm känsla! Som jag sa är jag lite utanför mina vanliga gränser, men in på ett område där allt är spännande runt omkring. Sedan finns det också det faktum att detta är resultatet av en enorm ansträngning, inte bara den [trophy] utan den enorma verklighet som ligger bakom. Så det ögonblicket kommer att bli superepiskt! Och att vara en del av denna episka berättelse är fantastiskt… Formel 1 är det bästa, det maximala man kan få.”

För mer information om Pirellis 150-årsjubileum, klicka på här. Om du vill veta mer om Pirelli HangarBicocca kan du besöka följande webbplats officiella webbplats.