Du kan känna till Will Arnett på många olika sätt. Kanske är du ett Arrested Development-fan. Kanske har du hört hans legendariska graviga sång i BoJack Horseman eller The Lego Batman Movie – eller, om du fortsätter med det brickiga temat, som programledare för Lego Masters. Kanske har du sett hans roliga Murderville-improvisationsshow med improvisationskomik.
Vad du kanske inte förknippar med Will Arnett är hans kärlek till Formel 1. Men när den Torontofödde skådespelaren nu är stjärnan i Amp radioprogrammet Fast & Loose, där han – tillsammans med Michelle Beadle, Katie Osborne, The Kid Mero och den tvåfaldige F1-mästaren Mika Hakkinen – tar en respektlös titt på varje F1-helg, har Arnett avslöjat sig själv som en formel 1-superfantast för all framtid.
LÄS MER: Amp och Formel 1 tillkännager helt nya radioprogram ”Fast and Loose”.
Inför USA:s Grand Prix 2022 i Austin berättade Arnett om programmet, sin kärlek till F1, hur hans unika sätt att ställa frågor har tagits emot i paddocken – och varför han är nöjd med att han och hans team betraktas som ”F1:s clowner”.
Will, jag minns att jag lyssnade på avsnittet av din podcast Smartless med Daniel Ricciardo – var det avsnittet det ögonblick då du offentligt avslöjade dig själv som F1-fan?
Ja, på många sätt var det mitt F1-utbrott. Precis som många andra var Formel 1 något som fanns där ute och som jag inte riktigt uppmärksammade. Jag visste ingenting om det, och som amerikan var det svårt att… det var inte så mycket bevakat.
Med tiden började min Smartless-partner Jason Bateman prata om [Netflix show] Drive To Survive. När jag väl började titta på den var jag fast. De gjorde ett så bra jobb med att verkligen förklara, åtminstone för en amerikansk publik, vad som gör Formel 1 så fantastiskt. Det var så omedelbart att jag fann mig själv titta på, inte bara tävlingarna, utan jag måste titta på kvalet, jag måste se allting, för man kommer in i dramatiken av det hela.

Arnett med den amerikanska F2-föraren Logan Sargeant

Så hur kom samtalen om att göra Fast & Loose till stånd med Amp?
De hörde Danny Ricciardo i Smartless, och när Amp sedan bestämde sig för att de ville ge sig in i det här området inom F1, fick de naturligtvis Mika Hakkinen, som är tvåfaldig mästare och en legend, och sedan andra idrottsmän som Katie Osborne och Michelle Beadle, som kan tala om sport och vet hur man gör sportkommentarer, och The Kid Mero. Tanken var att vi skulle kunna göra F1 tillgänglig för den amerikanska publiken genom att ta in någon som är ett nytt fan och som kommer att ha en massa frågor som det tillfälliga fanset eller det nya fanset kommer att ha, vilket är bra.
I vårt program på Amp frågar jag ofta Mika: varför bytte de däck vid det tillfället, varför har Mercedes det svårt, varför är deras bil mer ojämn i år, varför har Lewis ont i ryggen, varför gjorde de det där draget, varför stannade de ett extra varv. Allt sådant som många erfarna F1-fans och proffs vet och tar för givet, jag vet inte! Jag lär mig på jobbet och förhoppningsvis lär sig de som lyssnar tillsammans med mig.
LÄS MER: Vad du ska hålla koll på i USA:s Grand Prix: Sainz mot Verstappen och Red Bulls titelsatsning – Vad du ska hålla koll på i USA:s Grand Prix
Hur viktig är Mikas närvaro i teamet – han slår mig som gruppens Mr Miyagi, och han ger en sådan trovärdighet…
Du säger till Mika att han är världsmästare och han säger ”tvåfaldig världsmästare”! Men det är sant, självklart har han trovärdighet. Och så ofta, när vi pratar efter loppet och diskuterar vad som hände, kan Mika tala om det av erfarenhet. När han börjar prata tystnar vi alla. Han kommer att säga: ”Jag var i Monaco 1999 och det här hände”, och att ha den erfarenheten av en kille som vet hur svårt det var och som gör det på högsta nivå och lyckas, det är verkligen, verkligen häftigt.
Han är liksom det sista ordet – för vi kan alla ha åsikter, men när det gäller att fråga vad som faktiskt hände, så säger han, nej, nej, nej, nej, det här är vad som hände.

Med medvärdarna Michelle Beadle och Mika Hakkinen

Hur har paddocken reagerat på din show – eftersom den skiljer sig från hur F1 vanligtvis bevakas…
Det är lustigt – det är en mycket sluten, sammansvetsad grupp, de människor som går från race till race i Formel 1. När jag är i media och ställer frågor till Christian [Horner] eller några av förarna, och jag säger att jag är ny i det här och att de inte vet någonting om mig, vem jag är och vad jag gör. Och de säger: ”Varför ställer den här killen frågor?” Han är inte en normal person från BBC eller någon annan europeisk kanal – det är en idiotisk amerikan. Så jag säger hela tiden ”förlåt mig” och jag skämtar också och försöker hålla det lätt, och jag tror inte att de är vana vid det.
Men det har varit riktigt bra, alla har varit väldigt välkomnande. Det är ett nytt sätt att se på sportrapportering. Men alla på Amp och Amazon har gjort ett mycket bra jobb med att sätta ihop ett team som är riktigt löst och roligt. Vi är inga rutinerade veteraner och vi är inte supercyniska när det gäller det vi gör. Vi är här och vi tycker verkligen om det, och vi vill att folk ska kunna njuta av det. Det finns så mycket roligt att ha i Formel 1, det är en så fantastisk sak, så jag tror att vi försöker föra med oss den sortens energi. Vi är clownerna, om man så vill. Vilket är roligt.
LÄS MER: Så här streamar du USA:s Grand Prix 2022 på F1 TV Pro

”Vi är clownerna – vilket är roligt”

Blir du starstruck?
Ja, helt klart. Varje gång jag ser Toto Wolff gå förbi är han väldigt stilig och han har en aura över sig. Några av de där killarna: Charles Leclerc har en aura över sig. Jag känner Danny [Ricciardo] lite och jag älskar honom, men jag har fortfarande så mycket respekt för honom och vad han gör. Han var så cool i Singapore, han tog med mig in i garaget och tog fram ratten och lät mig titta på den, lät mig se vad han gör. Det var så coolt. Även Lando [Norris] Jag blir lite förvånad över det.
Alla dessa killar är 20 eller 30 år yngre än jag och jag tycker att det är helt otroligt vad de gör. Jag antar att det är mer av respekt.
LÄS MER: Formel 1 förbereder sig för en lanseringsfest på den ikoniska Las Vegas Strip i november
Som nordamerikan, hur uppfattar du tillväxten av F1 här?
Jag känner att det har skett en förändring. Jag har fler och fler vänner som säger: ”Berätta inte för mig vad som hände, för jag spelar in loppet och vill titta på det senare”. Det känns som om det finns ett mycket större intresse för sporten än vad jag någonsin har kommit ihåg. ESPN visar också ett större intresse för sporten, och nu tror jag att Amazon kommer att engagera sig, och jag tror att det kommer att förändra spelet. Vi är bara på väg in i marknaden just nu, och förhoppningsvis kommer vi nästa år att ha en ännu större närvaro, vilket kommer att bli spännande.

Arnett möter sin publik i Singapore

Slutligen vill jag be dig att sätta ditt rykte på spel och välja vem du tror kommer att bli världsmästare 2023…
Du vet, jag älskar en historia om en underdog eller en comeback, och jag tror att med tanke på allt som har hänt under det senaste året, skulle det vara riktigt häftigt att se Lewis [Hamilton] komma tillbaka en gång till och liksom ta tillbaka tyglarna – det skulle vara en fantastisk historia. Max [Verstappen] ser verkligen oslagbar ut, vi ser det alla vecka efter vecka, han hittar bara ett sätt att köra snabbare, köra smartare och göra alla de rätta rörelserna.
Men jag tror att det finns många mörka hästar där ute, och om Ferrari får ordning på sina saker tror jag att Charles Leclerc kommer att vinna. Men även när jag säger det så tänker jag att Carlos Sainz har kört så starkt, han är fantastisk, Lando börjar nå sin höjdpunkt vid rätt tidpunkt, så det är svårt att säga. Men för 2023 är min förutsägelse att det blir Charles Leclerc.
Klicka här för att få veta mer om Fast & Loose. Du kan lyssna på programmet live på Amp – och kolla in höjdpunkterna senare via podcasten på Amazon Music.