Det var en stark lördagseftermiddag på Monza för McLaren, då Lando Norris och Daniel Ricciardo kvalificerade sig som sjunde respektive åttonde snabbast inför morgondagens Grand Prix i Italien, vilket gjorde att båda förarna kunde reflektera över en fantastisk lagprestation.

Norris kvalificerade sig 1,423 sekunder från pole-sitter Charles Leclercs tid men kommer att starta på tredje plats i morgon, med flera förare före honom som kommer att starta längre ner i startfältet med straff. Och britten var full av beröm för sin och teamets prestation och ansåg att han fick ut allt möjligt ur bilen.

”Jag menar, väldigt nöjd med dagen, bra jobb av teamet”, sa Norris. ”Mitt varv i slutet var jag mycket nöjd med. Jag fick i stort sett ihop allt. Tufft, det är inte lätt… det är en kort bana, inte så många kurvor, men marginalerna är mycket täta. Särskilt Q2 tror jag att det var… det var extremt tätt mellan alla.

LÄS MER: Leclerc siktar på ännu en minnesvärd Monza-seger efter att ha ”lagt allting tillsammans” för pole position

”Att hitta de små marginalerna och sätta ihop dem är mycket svårt här, men jag känner att jag gjorde det och gav mig själv en mycket bra möjlighet. Jag var sex hundradelar bakom två Mercedes. Ja, P3 på startfältet i morgon, en bra möjlighet att ta några poäng.”

Norris hoppas att han kan omvandla startplats P3 på Monza till stora poäng för McLaren

Med tanke på söndagens Grand Prix tillade Norris att även om teamet har gjort förbättringar är det viktigt att de börjar omsätta sin kvalform i tävlingstempo, eftersom han lyfte fram Fernando Alonsos tempo som en källa till oro inför morgondagen.

”Vi har definitivt gjort några förbättringar från igår”, sade Norris. ”Fernando Alonso hade ett mycket starkt racetempo i går. Så, i likhet med Zandvoort och många lopp i år, är vi starka på lördagen, vi kan prestera och vi kan göra ett bra jobb, men på söndagen är det så att vi inte alltid har kunnat leverera och hålla uppe vår prestation från lördagen.

FAKTA OCH STATISTIK: Norris jagar två pallplatser på italiensk mark för andra året i rad.

”Vi kommer att jobba hårt ikväll för att verkligen förstå allt och ge oss själva de bästa möjligheterna att sluta före och ha två bilar i poängen.”

Ricciardo ”fylld med optimism” efter P8 i kvalet till Italiens GP

Lagkamraten Daniel Ricciardo kvalade in i topp-10 för första gången sedan han återvände från sommaruppehållet. Och den återupplivade australiensaren var nöjd med sin prestation och medgav att hans form i kvalet var bättre än han hade förväntat sig.

”Jag är nöjd med sessionen”, sade Ricciardo. ”Jag tror att Q3, det var lite handlöst genom den andra sektorn, till och med den första faktiskt. Den var inte helt ansluten och för att vara ärlig så var mitt varv i Q2 lite som på gränsen med att försöka få ut allt ur den. Det har uppenbarligen varit svårt för mig att verkligen känna mig bekväm på gränsen för den här bilen.

GALLERI: Se speciella hjälmdesigns för Italiens GP från Leclerc, Sainz, Bottas med flera

”Jag var nöjd med Q2 för att få in mig i Q3, och sedan försöka få ut ytterligare ett par tiondelar. Jag pekade åt motsatt håll som jag kände i vissa kurvor, så det är vad det är. Men jag är nöjd med den här sessionen. Jag kände inte att jag var så långt en topp-10-bil, så det var skönt att få ihop några varv i quali.”

Monza-vinnaren från 2021 fortsatte: ”Jag vet inte var jag börjar… men jag vann några [places]. Jag kan se pole-sittern, det är en trevlig känsla, det var ett tag sedan jag var i den änden av startfältet och trevligt att göra det här igen, naturligtvis, där det fanns några goda minnen från förra året. Jag är verkligen fylld av optimism.”