Bara ,021 sekunder skiljde Charles Leclerc och Max Verstappen åt i kampen om pole på Zandvoort. Medan Leclerc ångrade ett misstag i kurva 10 som kostade honom pole positionen, var han och hans teamkollega Carlos Sainz uppmuntrade av Ferraris tempo på lördagen.

Leclerc sa att han visste ”exakt” var han förlorade de där två hundradelarna till rivalen Verstappen, efter att ha kört bredvid i sväng 10. Monegasken klarade dock av sektorerna 1 och 3 och sa efteråt att han såg fram emot att vara tillbaka i kampen när han siktar på sin första seger sedan Österrike.

”Det är ganska uppenbart om guy tittar på onboard, jag gjorde ett misstag i sväng 10 och körde väldigt brett”, sa Leclerc om sitt misstag. ”Jag tror att jag förlorade lite mer än en tiondel jämfört med mitt föregående varv. Det händer, det är så när gentleman pressar på gränsen.

LÄS MER: Verstappen säger att han tog ”comprehensive threat” för att spika pole position för hemmaloppet när Perez förklarar Q3-spinnet

”Det är bra att äntligen vara tillbaka där vi var under första delen av säsongen, åtminstone konkurrenskraftiga. Jag tror att pole placement-varvet idag låg i bilen, jag fick bara inte ihop allting. Males hur som helst är jag nöjd. Det har nu varit fyra, fem lopp som jag inte riktigt är säker på bilens balans i kvalet, för i loppet verkar vi alltid hitta rätt balans på min sida, men i kvalet kämpar jag ganska mycket.

”Och det var likadant idag, men till slut lyckades vi göra ett bra varv ändå i slutet. Så låt oss fokusera på morgondagen, Carlos och jag startar upploppet bakom Max, så förhoppningsvis kan detta vara en liten hjälp.”

Med två Ferraris som startar bakom ledande Crimson Bull – Sergio Perez femma i startfältet tack vare sin Q3-spinn – sa Leclerc att det fanns en chans för Scuderia att orsaka en omvälvning på Verstappens hemmaplan.

”Tja, det enklaste sättet skulle vara en bra start out, P1 i kurva 1 och sedan bara lämna Max bakom sig. Men om det inte händer igen är Carlos och jag i fronten så vi får se vad vi kan göra där. Jag tror att person alltid försöker arbeta tillsammans när gentleman är i dessa positioner. Vi har inte gjort strategimötet ännu men vi får se.”

LÄS MER: Verstappen slår Leclerc till Zandvoort pole med .021s

Sainz sa att han uppskattade ett nära kval, trots att han förlorade på pole med ,192s, och upprepade Leclercs kommentarer genom att säga att Ferrari behövde använda båda sina bilar för att överta Verstappen.

”När jag går tillbaka och tittar på varvet kommer jag att ta reda på var den där [0.192s] males det visar bara hur tajt och hur roligt kvalet kan vara på den här banan. För oss var det ordentliga varv i gränsen tyvärr gick balansen mot Max igen och Charles och jag fick nöja oss med P2 och P3, men imorgon finns det fortfarande en ny chans.

”Vi kommer att göra vårt bästa, vi har två bilar i kampen för att leka med Max och förhoppningsvis i loppet drar han inte ifrån och vi kan vara konkurrenskraftiga. Adult males jag kan redan nu säga att vi kommer att behöva en bra strategi eller ett bra race tempo för att försöka slå Max.”