Lewis Hamilton och George Russell fick sina sista Q3-rundor avbrutna av Sergio Perez snurr i kvalet till 2022 års Grand Prix i Nederländerna. Även om båda var frustrerade hade Mercedesförarna mycket att se fram emot inför söndagens lopp.

Hamilton kvalificerade sig tre tiondelar från pole position och hade inte chansen att förbättra sig när Perez snurrade i slutet av Q3. Men britten såg ändå till att han skulle starta före den andra Red Bull på P4 i startfältet inför söndagens Grand Prix i Nederländerna.

LÄS MER: Verstappen säger att han tog ”full risk” för att få pole position till hemmaloppet när Perez förklarar Q3-spinnet

”Jag känner mig generellt sett bra”, började Hamilton. ”Jag är verkligen glad att bilen äntligen har känts levande den här helgen. Och… att bara vara en tiondel bakom en Red Bull var en fantastisk känsla och gav mig verkligen mycket hopp om att jag skulle kunna slåss om första raden, men sedan var naturligtvis den gula flaggan i slutet lite olycklig, men det är motorsport.

”Vi har på något sätt minskat gapet på [a single] varv. Jag kan inte riktigt förstå varför, men hur som helst. Men jag hoppas att det betyder att vi är närmare och ännu närmare varandra i loppet och om vi är det skulle det vara fantastiskt. Om vi kan slåss mot de här killarna och ha en kamp med de här tre framför mig skulle det vara en fantastisk upplevelse.”

2022 Dutch GP kval: Sen Pérez-krasch sätter stopp för kvalet på Zandvoort

Russell var mindre nöjd med att kvalificera sig som sexa – bakom Perez – för loppet eftersom han kommer att dela tredje raden med Red Bull-föraren, men sa att han fortfarande kan kämpa för en pallplats på söndag.

På frågan om hur han kände sig svarade Russell: Hur han kände sig: ”Inte jättebra om jag ska vara ärlig. Bilen kändes bra hela helgen. Jag hade en riktigt stark känsla efter FP3, men det klickade inte riktigt för mig i dag.

LÄS MER: Det är skönt att äntligen vara tillbaka, säger Leclerc trots att han förlorade pole poleplatsen på Zandvoort till Verstappen.

”Jag vet inte riktigt varför och i slutändan var det bristen på prestanda i Q2 som kostade mig i Q3, eftersom vi var tvungna att ta det andra setet däck, så jag hade bara det ena setet tillgängligt i Q3, och sedan uppenbarligen med det gula… [flag] kunde jag inte få in mitt varv. Så det var lite frustrerande.

”Du kan se ut som en hjälte eller en nolla, och idag fungerade det inte riktigt för oss. Men P6 är inte en förfärlig plats att börja på. Det kommer att bli avgörande Sväng 1, de första varven, men jag ser ingen anledning till varför vi inte kan slåss om en pallplats.”

”Vi måste satsa på det”, sa Russell.

Russell tillade att med båda Ferraris som attackerade Verstappen på första varvet och Perez som startar på femte plats har Mercedes en ännu bättre chans att överta sina rivaler.

”Jag hoppas att de [Ferrari] att de lägger allt fokus på Max, för det kan göra dem sårbara om jag ska vara ärlig, för jag tror att Max bara kommer att försvinna iväg i fjärran. Jag tror att vi förmodligen kommer att ha en snabbare bil än Ferrari och Checo i morgon. Så vi måste satsa på det.

”Jag hoppas att det blir så varmt som möjligt, jag hoppas att det blir så många stopp som möjligt för att ge oss den möjligheten. Vissa team gjorde långa körningar i morse och nedbrytningen verkade bättre än väntat. Det krävs inte mycket, ett par grader i banans temperatur kan svänga åt det ena eller andra hållet, så som jag sa, jag hoppas att solen kommer fram.”