Lewis Hamilton från Mercedes sa på Monza att han fortfarande kan upprätthålla sitt rekord som den enda föraren som vunnit ett Grand Prix varje säsong i sin karriär – trots att han hävdar att han inte bryr sig om att slå eller hålla rekord i F1.

Hamilton utmanade om en seger senast på Zandvoort när Mercedes försökte sig på en one-stop-strategi som till slut grusades av sena varningar, innan Max Verstappen tog sin fjärde raka seger. Briten fick frågan om han bryr sig om att vinna ett lopp den här säsongen, vilket han har gjort varje år sedan han debuterade i F1 2007.

STRATEGI-SESSION: Hur Mercedes kunde ha vunnit Nederländernas Grand Prix 2022

”Ärligt talat har det noll betydelse för mig, så jag är tacksam för att vi varje år sedan 2007 har haft en möjlighet att vinna”, sade Hamilton på Monza. ”Jag tror att jag har chansen i år, vi har fortfarande sju lopp kvar och det är fortfarande ett riktigt stort mål för oss som team att komma tillbaka till fronten och slåss om ledningen.

”Jag har inte riktigt tänkt på [where we can have a chance to win],” tillade han. ”Jag har ingen aning om var vår bil kommer att vara bra. Det var en överraskning när vi satte oss i bilen förra veckan och bilen kändes så mycket bättre, liksom helt annorlunda, jämfört med föregående helg. Men jag hoppas att det oftare känns som Budapest eller det sista loppet, för resten av loppen.

”Jag är inte fokuserad på rekordet, men självklart försöker jag få den där segern i år. Men rekordet är inte så viktigt för mig eftersom jag egentligen inte bryr mig om rekord i allmänhet”, förtydligade Hamilton.

Hamilton är inställd på startstraff i Italien; hans tredje drivenhet undersöks efter kraschen på Spa-Francorchamps.

Den sjufaldige mästaren var optimistisk när han fick frågan om sina chanser att prestera på Monza, med Hamiltons förhoppningar som kommer att dämpas eftersom han kommer att få startstraff för söndagens lopp efter att ha tagit en ny drivenhet.

”[I feel] så bra som jag kan känna mig”, sa han. ”Självklart känner man sig alltid bättre om man har vunnit, men vi har ändå gjort så stora framsteg som team, vi har minskat gapet mer och mer – åtminstone minskar vi gapet mer och mer – helg efter helg.

LÄS MER: Hamilton ska ta emot startstraff i Italiens GP efter byte av drivaggregat

”Självklart vet vi inte hur bilen kommer att vara den här helgen, om den kommer att vara lika bra som den var i det senaste loppet får vi se.

”Min tredje motor som jag hade, helt ny, i Spa, jobbar man fortfarande på, så jag kan inte använda den just nu, så jag måste ta en fjärde. Det är mitt fel. Vi hoppas fortfarande att vi kan använda den senare. Men jag måste återhämta mig så gott jag kan från baksidan”, förklarade Hamilton och syftade på den skada som hans kraftaggregat fick efter en kollision med Fernando Alonso i Belgien.

På frågan om Mercedes skulle prestera bättre här än de gjorde på Spa-Francorchamps svarade Hamilton: ”Det kan inte vara värre än Spa, det tror jag inte! Nej, jag tror att det kommer att bli mycket bättre här.”