Lewis Hamilton lyckades sluta femma i Italiens Grand Prix 2022 efter att en straff för kraftaggregatet hade sänkt honom till 19:e plats i startfältet – och även om den sjufaldige mästaren sa att han ”kämpade” på vägen, var han mycket nöjd med sin insats på Monza.

Hamilton navigerade ett tåg av mittfältare och förlängde sin inledande stint på mediumdäck innan han bytte till mjuka däck på varv 33. Det slutade med att han körde femma och när loppet slutade under säkerhetsbilen slutade Mercedesföraren före Red Bulls Sergio Perez.

LÄS MER: ”Jag tog min chans med båda händerna! – De Vries diskuterar utsikterna för 2023 efter en fantastisk F1-debut

Trots det sa han: ”Det var okej. Det var inte det bästa i början. Jag kämpade i början. Jag vet inte, det var bara inte riktigt så bra, jag tog inte mycket mark på länge, kämpade för att komma förbi folk, kämpade med bilens balans och sedan bit för bit hittade jag ett sätt att få den under kontroll och började sedan attackera – men förlorade mycket mark, skulle jag säga.

”Killarna [at the pit wall] sa att allt mellan sjätte och fjärde plats var möjligt, det känns alltid som en sträcka för mig – men jag hade kul. Jag kämpade i början med den tunga bilen, däcken bakom alla, och försökte undvika kollision i första kurvan och hamnade fast bakom en AlphaTauri igen. Men ja, jag är verkligen, verkligen tacksam för att jag tog mig igenom och fick dessa poäng.”

’Jag kämpade för att ta mig förbi folk’ – Hamilton om ett knepigt lopp från baksidan till P5 på Monza

Hamilton tillade att bilen förbättrades när han bytte till mjuka däck, och hans långa stint på mediums förvärrade bara W13:s problem.

”Den var mycket bättre på de mjuka däcken; bara med det tunga bränslet på mediums var det bara svårt att följa folk. Massor av svagheter på bilen som jag upplevde under loppet, men sedan blev den starkare och starkare under loppet”, sade han.

LÄS MER: Verstappen tar sin första seger i Italiens Grand Prix någonsin bakom säkerhetsbilen medan Leclerc får nöja sig med P2

”Jag tror att de två killarna bakom mig hade fräschare däck, så jag är lite glad att det slutade som det gjorde”, tillade britten.

Efter att ha tagit sina startstraff i Monza går Hamilton till nästa omgång i Singapore och hoppas på mer, och många förväntar sig att Mercedes kommer att klara sig bättre i Marina Bay med mer nedåtgående krafter.