Lewis Hamilton gjorde radiovågorna blåa i slutskedet av Nederländernas Grand Prix, efter att ha sett en möjlig chans till seger ryckas undan av en sen Safety Car. Men en kalibrerad Hamilton tog med sig det positiva från sin söndag trots att han slutade på P4 – när teamkompisen George Russell klättrade förbi honom till P2 vid flaggan.

Med Mercedes som visade stark fart under hela Nederländernas Grand Prix hade Hamilton tagit sig upp till P2 och var bara 12 sekunder bakom den slutliga vinnaren Max Verstappen när racet återupptogs på varv 50 av 72 efter en virtuell säkerhetsbil.

En säkerhetsbil kallades dock sex varv senare efter att Valtteri Bottas stannat på huvudrätan, Verstappen, Russell och Charles Leclerc dök in i depån för mjuka däck medan Hamilton stannade ute på sina mediumdäck och ärvde ledningen.

LÄS MER: Verstappen vinner dramatiskt Nederländernas GP medan Russell och Leclerc kompletterar pallen efter en sen säkerhetsbil

När racet med grön flagg återupptogs blev han dock omedelbart passerad av Verstappen, med Russell och Leclerc som följde efter och lämnade en rasande Hamilton P4 vid den rutiga målgången. ”Jag kan inte fatta att ni killar ****ed mig. Jag kan inte säga hur ****ad jag är”, skrek Hamilton i radion.

Men som tur var för de väntande medierna hade han lugnat ner sig när han ställdes inför kamerorna efter loppet.

”Jag ber teamet om ursäkt för att jag inte ens kommer ihåg vad jag sa”, log Hamilton. ”Det var som om jag bara tappade fattningen för en sekund, men jag tror att de vet att det bara är så mycket passion.

2022 Dutch Grand Prix: Russell kolliderar nästan med lagkamraten Hamilton innan han passerar honom för P2

”Vi blev bara utmanade med många saker, med VSC:erna och säkerhetsbilarna”, tillade Hamilton. ”Jag tycker att strategin och bilen hade varit så bra fram till dess, depåstopparna var fantastiska, de bästa vi hade haft på hela året. Det gav mig energi, jag tänkte att killarna är verkligen, verkligen på hugget idag, vi är alla på hugget. Jag var verkligen hoppfull om att vi skulle få ihop ett toppresultat som team.

”Särskilt efter – vi har inte haft ett bra år, ett år med upp och nergångar, vi har inte vunnit sedan Brasilien. Och den är äntligen där inom räckhåll, men säkerhetsbilen hjälpte verkligen inte. Jag var bara på gränsen till att bryta ihop med känslorna.

LÄS MER: Sainz kallar sitt holländska GP för en ”röra” efter problem med depåstopp och straff som sänker honom till P8

”Jag vill se det som ett halvfullt glas, vi kom hit och kämpade efter förra racet. Vi kämpade mot Red Bulls idag. Vi var snabbare än de flesta på många ställen; utan säkerhetsbilen skulle vi ha utmanat dem om segern på en stopp, vilket jag inte tror att de andra kunde göra.

”Så det finns många bra saker att ta med sig från det. Bilen fungerade äntligen. Om detta kan vara likadant i de kommande tävlingarna kommer vi att fortsätta att andas dem i nacken och vi kommer att ta den där segern.”

Hamilton var en lätt bytta när säkerhetsbilen startade om.

Trots det positiva kunde Hamilton inte dölja sin frustration efter att ha missat sin första pole för säsongen i lördags – Sergio Perez snurrade framför honom i Q3, vilket ledde till gula flaggor – och Mercedes-mannen kände att det kunde ha hjälpt hans raceutsikter ytterligare, eftersom han startade på P4.

”Saken är den att förra loppet [in Spa] Vi kunde inte ens förstå hur vi kunde vara så långt borta, 1,7 sekunder eller vad det nu var, två sekunder”, sa Hamilton. ”Och sedan igår låg jag i pole fram till sista kurvan. Jag var 0,7 sekunder före Max.

FAKTA OCH STATISTIK: Verstappen har fyra segrar i rad i karriären.

”De är snabbare än oss på raksträckan, så även om jag hade kommit snabbare genom sista kurvan än dem, hade de troligtvis bara gått före mig på linjen, men det finns ändå ett stort positivt resultat att ta med sig från det.

”Och sedan verkar vårt racetempo vara bättre eller lika bra som alla andra. Så om vi bara kan stänga upp det – om vi avslutade varvet i går hade vi kanske varit trea eller tvåa och vi hade haft en mycket annorlunda position i det loppet.

”Så jag tar med mig alla dessa positiva saker framåt. Så tacksam för teamet och deras hårda arbete eftersom det har varit en tuff kamp för dem alla. Och ja, vi får inte ge upp.”