Ferrariföraren Charles Leclerc har siktet inställt på att lägga ytterligare en italiensk Grand Prix-seger till sitt namn efter att ha tagit pole position på Monza på lördag.

Leclerc, som vann loppet redan 2019 efter att ha stått emot de båda Mercedesförarnas framfart, tog förstaplatsen i kvalet med en tid på 1.20,161 meter – innan olika straff tillämpades för en mängd andra förare.

LÄS MER: Leclerc tar pole position inför Italiens Grand Prix 2022 med Russell på första raden

”Jag visste att jag under det sista varvet i Q3 var tvungen att få ihop allt och det lyckades jag med. [I’m] väldigt nöjd med varvet och väldigt nöjd med prestationen”, sade Leclerc, som fick bättre än Red Bull-rivalen Max Verstappen och teamkompisen Carlos Sainz.

”Det har varit en fantastisk helg fram till nu, känslan i bilen är fantastisk. Jag hoppas verkligen att vi kan göra det precis som 2019 i morgon!”

På frågan om vad hemligheten var för att spika sitt Q3-varv skrattade Leclerc: ”Jag tog bara mycket mer risker! Det var det sista varvet, jag visste att jag måste hitta ganska mycket prestanda där och jag satsade bara på det och det fungerade.”

Leclerc kommer att leda ett blandat startfält inför starten av Italiens Grand Prix.

Efter att ha kvalat in som trea kommer Sainz att sjunka till 18:e plats på startfältet – före endast Lewis Hamilton och Yuki Tsunoda – eftersom han måste använda nya komponenter för sin kraftaggregat i helgen.

Han menar att det faktum att han inte hade någon bogsering i Q3 ”förmodligen kostade mig de där två eller tre tiondelarna” som gjorde att jag kunde pressa på för den snabbaste kvaltiden, och han siktar nu på att ”göra en bra show” på tävlingsdagen och återförenas med Leclerc i den absoluta toppen.

LÄS MER: Albon utesluts från Italiens Grand Prix med blindtarmsinflammation, medan ersättaren De Vries förbereder sig för att göra F1-racedebut

”Jag menar, jag ska inte ljuga, det gör ont att starta längst bak i morgon, särskilt med tanke på hur konkurrenskraftig den här bilen är den här helgen”, sa Sainz.

”Jag kommer att göra mitt bästa och försöka visa upp en bra show när jag tar mig tillbaka genom fältet, för tempot finns där. Men jag önskar att jag kunde vara där framme med Charles för att försöka göra ett topptrio för tifos.”

Kvalifikationens höjdpunkter: 2022 Italiens Grand Prix