Lando Norris slutade sjua i helgens Dutch Grand Prix –
McLaren-föraren ansåg att han och hans team gjorde allt de kunde i söndagens lopp, men han beklagade den olyckliga tidpunkten för säkerhetsbilarna som gjorde det möjligt för rivalerna från Alpine att ta överhanden.

Norris startade loppet som sjua på mediumdäcket och gjorde en bra start och körde om George Russell, även om han snabbt blev omkörd av Mercedesföraren på fjärde varvet. McLaren-föraren gick sedan in i depå från P5 på varv 15 för det hårda däcket när han försökte få en-stopp-strategin att fungera.

På varv 48, under den virtuella säkerhetsbilen – som kom ut på grund av att Yuki Tsunoda stannade på banan – gick Norris dock in i depå med det mjuka däcket. Han skulle sedan gå i depå med samma blandning under säkerhetsbilen på varv 55 – orsakat av att Valtteri Bottas stannade på banan – vilket gjorde att Fernando Alonso kunde gå före honom, till brittens stora irritation.

LÄS MER: Jag hoppades att vi skulle få en 1-2:a, säger Hamilton och ber om ursäkt för sina ilskna radioutbrott i Nederländernas GP.

”Jag är väldigt nöjd med det, hur irriterande det än är att vara bakom Fernando”, sa Norris när han fick frågan om sina tankar om loppet. ”De spelade ett bra spel med Fernando och Esteban. [Ocon], så Alpine mot mig. Så de hade helt enkelt fördelen i slutet. Jag tycker att vi gjorde ett bra jobb, jag tycker att vi försökte täcka det så mycket vi kunde. Jag tycker att vi hade bra fart i bilen idag.

”Om det inte hade funnits någon Safety Car, som i VSC, hade vi varit före och vi hade förmodligen varit P7 fortfarande, eftersom vi inte skulle ha hunnit ikapp Ferraris och Red Bulls. De hade bara lite tur, eller så hjälpte det dem bara mycket och gav dem fördelen. Det var inte mycket jag kunde ha gjort. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb och jag tycker att teamet gjorde ett bra jobb, så det var bara ett tufft lopp.”

Norris nöjd med P7 på Zandvoort men varnar McLaren för ”några tuffa lopp framöver”.

På frågan om McLarens förbättrade prestationer var ett gott tecken för resten av säsongen sa Norris: ”Jag vet. Jag tror att vi förväntade oss att vara mycket närmare här. Vi var förmodligen lite bättre här än vad vi förväntade oss, bara för att det var vår sämsta bana förra året. Men jag tror att vi kommer att åka till Monza och förmodligen kommer att kämpa lite grann.

EXKLUSIVT: Piastri om att ansluta sig till McLaren, lämna Alpine och göra sin F1-debut

”Det är mer i linje med Spa, låg downforce, höghastighetskurvor, långsam hastighet och vi är helt enkelt inte bra i dem. Jag förväntar mig inte mycket. Jag antar att det finns några positiva saker att vi är bättre i hög downforce, men jag är fortfarande P7… vi är miltals ifrån fortfarande. Så lite positiva saker om jag vill vara nöjd med det, men vi har fortfarande några mycket tuffa lopp framför oss.”

Lagkamraten Daniel Ricciardo skyllde sin startplats på P17 på att en bil körde av banan före honom i kvalet. Men efter att ha avslutat loppet i samma position medgav Ricciardo – som inte har slutat högre än P15 de senaste tre Grands Prix – att han hade förväntat sig ett ”knepigt” lopp.

”Du vet att det är en av de arenorna när du vet att ett tufft kval gör ont. Det är tufft, som… Jag kommer åtminstone in ganska pumpad och redo att köra, men det finns också den verkligheten att om det är ett slags ’i ordning’-lopp, så kommer du inte att snitta dig igenom sju, åtta, nio bilar.

Ricciardo hoppas på lite ”magi” på Monza efter en knepig helg på Zandvoort

”Jag tror att tempot ibland var lite snabbare än vissa runt omkring mig, men det var inte varje varv så. Jag tror att vi kunde använda däcket lite grann ibland, men sedan föll det av lite snabbare än andra. Så ja, det kommer alltid att bli ett knepigt lopp, tror jag.”

Han fortsatte: ”Jag vill säga några få lopp, men det har varit en svår säsong, men det är sju lopp kvar och vi kommer inte att ge upp ännu. När Abu Dhabi är klart kommer jag att känna hur jag känner mig. Men det är fortfarande några kvar och uppenbarligen är varje helg en ny helg och vi ska försöka få något bra att hända. Det är uppenbart att jag kommer att försöka få fram lite magi från Monza.”