McLaren hade kontrasterande turer på lördagseftermiddagen, för medan Lando Norris tog sig in i Q3 på Zandvoort, blev teamkompisen Daniel Ricciardo utslagen i Q1 och kommer att ställa upp på 17:e plats i startfältet. Efter kvalet reflekterade båda förarna över sina olika prestationer…

Norris kommer att starta loppet från sjunde plats och britten var nöjd med resultatet, eftersom han medgav att det inte var vad han förväntade sig i början av kvalet att slå Esteban Ocons och Fernando Alonsos alpinbilar – som kvalificerade sig på 12:e respektive 13:e plats.

”Jag menar, efter mitt första varv i Q1 var jag inte särskilt hoppfull eftersom jag var långt ifrån Alpine och så vidare och det kändes som ett ganska bra varv, så jag var lite som ’åh nej'”, erkände Norris. ”Så jag var tvungen att trycka på lite mer och försöka låsa upp lite mer från bilen, vilket jag tycker att jag gjorde och tog några bra steg framåt.

LÄS MER: Det är skönt att äntligen vara tillbaka, säger Leclerc trots att han förlorade pole poleplatsen på Zandvoort mot Verstappen.

”Och faktiskt överraskande hamnade vi på P7 före killar som vi förväntade oss definitivt skulle vara lite snabbare än oss idag. Så jag var nöjd med mitt jobb, ett litet misstag här och där, till och med på mitt sista varv, men inget som skulle ha ändrat positionen, så en bra dag för oss.”

Lando Norris är nöjd med mitt jobb och får P7 på Zandvoort

Norris fick också frågan om sina förhoppningar inför loppet på söndag, vilket han svarade: ”Jag menar, jag vill inte bli självsäker eftersom [Alpine] är ur position. De har varit snabbare än oss hela helgen, till och med igår var vi bara i ett annat prestationsläge jämfört med dem, men de har bara varit snabbare hela helgen. Ja, vi får se.

LÄS MER: Verstappen säger att han tog ”full risk” för att spika pole position för hemmaloppet som Perez förklarar Q3 spin

”Jag tror att vi kommer att få bra möjligheter. Jag har gett mig själv och oss den bästa chansen att ta några bra poäng. Jag förväntar mig att topp sex bara drar iväg och förhoppningsvis lämnar mig ett ensamt lopp, vilket jag faktiskt skulle se fram emot i morgon. Men det finns många snabba bilar bakom, bland annat Mick. [Schumacher in P8]. Haas har sett snabba ut idag, så jag förväntar mig inte ett lätt lopp, men jag skulle gärna vilja ha ett.”

Ricciardo å andra sidan slogs ut i Q1 för tredje gången den här säsongen – han startade 12:e i Österrikes GP efter att ha startat 16:e i Sprint – och den besvikne australiensaren beklagade sig över ett problem i den sista kurvan som satte ett tidigt stopp för hans kval.

Daniel Ricciardo skyller på smuts på banan för Q1-utgången på Zandvoort

”I den näst sista kurvan, antar jag att den som var framför mig satte ett hjul i smutsen eller något, så så så fort jag drog ut ur, kalla det chikanen, korkskruven, vad som helst, och jag tittade uppenbarligen upp till nästa topp och jag kunde se brunt över hela banan”, säger Ricciardo.

EXKLUSIVT: Piastri om att ansluta sig till McLaren, lämna Alpine och göra F1-debut

”Mycket smuts och jag hoppades att det inte skulle påverka greppet men det gjorde det och det kostade mig ungefär tre tiondelar tror jag. Så det var det som var skillnaden, att jag åkte ut i Q1. Jag tror att varvet, det var okej; det var inte elektrifierande men det var definitivt tillräckligt bra för att fortsätta i kvali, och jag tror att det sedan var ett par tiondelar att hitta.”

Han fortsatte: ”Jag tror faktiskt inte att det skulle bli så illa, särskilt inte där vi befann oss i morse, vi var ganska vilsna i FP3 och kliade oss i huvudet. Det var en tendens att det var bättre, men det var en av de där där man inte kan göra så mycket.”