Daniel Ricciardo har förklarat att han håller sina alternativ vidöppna inför 2023 års kampanj – och vägrar att utesluta något – när han försöker hitta ett nytt hem i F1 inför sin avgång från McLaren.

Ricciardo går in i sin sista handfull tävlingar som McLaren-förare efter att de två parterna kom överens om att separera i slutet av året, då australiensaren har kämpat för att matcha teamkamraten Lando Norris form under de senaste två säsongerna.

Medan spekulationerna om hans framtidsplaner fortsätter, tillsammans med de bredare konsekvenserna för förarmarknaden, säger Ricciardo att han tar sig tid att överväga sitt nästa steg och att ingenting är bekräftat.

LÄS MER: Hamilton ska få startstraff i Italiens GP efter byte av drivaggregat

”Jag utvärderar verkligen allt. Kort sagt, jag har inget planerat ännu, jag har inget bekräftat”, sa Ricciardo under torsdagens presskonferens inför Italiens Grand Prix.

”Jag tror att när jag gör det kommer jag att vara den första att berätta det, så det finns ingen anledning för mig att hålla tillbaka information nu, det finns inga hemligheter – allt är liksom öppet och ute.

Genom visiret: Daniel Ricciardo minns den dominerande första McLaren-segern i Monza

”Jag är säker på att med tiden kommer det rätta – vad det än slutar med – att bli vettigt. Jag tror också att det inte bara handlar om vad som är rätt för nästa år, utan också vad som är rätt för min framtid – det sträcker sig längre än till ’23’. Det är komplicerat, men när jag vet det, kommer du att veta det också!”

Lewis Hamilton, som sitter bredvid Ricciardo, var snabb med att uttrycka sitt stöd för sin förarkollega. När han fick frågan om talet om att 33-åringen skulle gå tillbaka till en reservroll, eventuellt hos Mercedes, klargjorde Hamilton sina känslor om att Ricciardo borde vara med på startfältet.

LÄS MER: Spelodds för Italiens Grand Prix – Vem tippas ta hem bytet på Monza?

”Jag tycker att han borde tävla, personligen. Jag tycker att han är alldeles för begåvad och han har förtjänat rätten att vara bland oss och tävla”, kommenterade Hamilton.

”Självklart, om han är en del av vårt team skulle det vara fantastiskt, men en tredje. [driver] roll är inte riktigt – tror jag – vad som är bäst för honom. Om jag var chef för honom skulle han tävla!”