Konstruktörsorder, kollisioner på banan och säsongsfinalen som avgör titeln är bland de hetaste ämnena från helgen i Sepang.

Malaysias GP bjöd sannerligen inte på någon brist på dramatik när Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) tog segern före Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP™) och Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) gjorde en sensationell insats från P12 på startlinjen för att ta en pallplats och hålla hoppet om att behålla världsmästerskapet vid liv. Det finns mycket att diskutera från en brännhet dag i Sepang, och nedan har du några av de största diskussionspunkterna från omgång 19 av mästerskapet!

”Det enda jag behöver göra är att kämpa för segern”

Efter en fantastisk näst sista helg 2022 går titelkampen hela vägen. Bagnaia och Quartararo producerade båda rider i världsklass för att komma från P9 och P12 till P1 respektive P3 och se till att säsongsfinalen kommer att fungera som avgörande.

Bagnaia: ”Nu kan jag slappna av. Helgen var ganska tuff på grund av de misstag jag gjorde igår. För Valencia vill vi förstå att vi kan vara starka nog utan att tvinga som jag gjorde igår. I dag var loppet en demonstration av att vårt tempo var tillräckligt bra utan att göra galna saker.”

Lättare sagt än gjort: Bagnaia kommer inte att vila på sina lagrar 23/10/2022


Ett stänk av risk blandat med en perfekt start gjorde att titelföraren tog sig till seger i Malaysia och nu står han på randen till ära.

Quartararo: ”Jag förväntade mig inte att Pecco skulle vinna. I slutändan är det viktigaste för mig att jag njuter av det här loppet. Det var länge sedan jag njöt av att sitta på cykeln, särskilt under loppet. Så jag är ganska nöjd. Vi får se. Valencia är en bana som jag gillar. Förra året var inte vårt bästa lopp, men det enda jag behöver göra är att kämpa för segern. Sedan får vi se, men jag vill åtminstone njuta av det sista loppet.”

Rid som en djävul: Quartararo tar titelkampen till Valencia 23/10/2022


Den regerande mästaren körde sensationellt till P3 och säger att han vägrar att ge upp hoppet trots ett underläge på 23 poäng inför finalen.

”Den första personen du vill slå är din lagkamrat”

Bagnaia tog segern, men den var verkligen inte given till honom eftersom han var tvungen att kämpa med näbbar och klor för att komma förbi och sedan hålla undan sin Gresini Racing-kollega och framtida lagkamrat Enea Bastianini. Under de senaste veckorna har vi sett några fantastiska strider mellan Pecco och ”The Beast”, och det ger verkligen en intressant dynamik 2023.

Bagnaia: ”Det kommer inte att bli lätt, men vi måste försöka göra ett bra jobb. Förvisso är det annorlunda jämfört med nu eftersom han är en annan person.

Bastianini förklarar varför det var ”omöjligt att köra om Pecco” 23/10/2022


Gresini-föraren tog andraplatsen efter att ha kämpat för segern i Malaysia men han är fortfarande inte 100% nöjd.

”Jag vill säga att det kommer att bli en annorlunda situation eftersom han är en annan person och jag tror att i början när du kommer till fabriksteamet måste du anpassa dig lite till arbetet med alla ingenjörer. Så det kommer inte att vara lätt för honom i början i testet, men sedan i mästerskapet kommer det att vara samma sak. Som alltid är den första personen du vill slå din lagkamrat. Det kommer att vara så här i alla år.

”Det kommer att finnas konstruktörsorder, en Ducati måste vinna i Valencia”

På temat lagkamrater har Ducatis sportchef Paolo Ciabatti sagt att konstruktörsordrar är go i Valencia! Bulletchefen från Bologna är desperat för att få tillbaka ett första förarmästerskap till Borgo Panigale-fabriken sedan 2007, och de måste göra allt som står i deras makt för att stoppa Quartararo från att ta hem segern.

”Det kommer att finnas konstruktörsorder, en Ducati måste vinna i Valencia oavsett förare. Om en Ducati vinner så kan Fabio, även om han kommer tvåa, inte vinna mästerskapet”, sade han efter loppet i Malaysia.

Konstruktörens order är go: ”Ducati måste vinna i Valencia!” 23/10/2022


Ducati Corse Sporting Director Paolo Ciabatti pratar om titelförhoppningar, diskussioner i depån och svarar på Lin Jarvis påståenden om Valencia.

”De sista fyra loppen var en mardröm”

Aleix Espargaro har haft en tuff formkurva på den asiatiska delen av turnén, och Aprilia-föraren fick se sin trovärdiga titelstrid komma till ett officiellt slut i Sepang. Det har varit ett jäkla år för Noale-fabriken och nummer 41, men han var ändå förkrossad över att se sin VM-dröm för 2022 ta slut.

”Jag är väldigt besviken idag. Jag är väldigt ledsen. Jag är väldigt stolt över alla i Aprilia, över mig själv, min teamkamrat och alla i Noale. Det vi gjorde i år är fantastiskt, historiskt, det kommer att vara för evigt. Det kommer att vara för evigt.

A. Espargaro: Jag är stolt men det har varit en mardröm den senaste tiden 23/10/2022


Aprilia-föraren, som nu officiellt är ute ur mästerskapet, kan inte förklara sin massiva formnedgång i Asien.

”Men samtidigt är det sättet vi avslutade säsongen på. Det är lite sorgligt, för om vi hade kunnat hålla vår nivå under de fyra sista tävlingarna hade vi kommit till Valencia med en chans. Men vi förlorade den verkligen. Det ser ut som om drömmen var för stor för oss ännu. Så förhoppningsvis kan vi lära oss av det och vara mer redo för framtiden.

”Tro mig, jag försökte allt jag kunde, jag pressade verkligen som fan fram till sista varvet, eftersom jag visste att varje poäng är viktig för tredjeplatsen i mästerskapet. Men det räckte inte till. Jag var väldigt långsam. Hela loppet och alla de fyra sista loppen var en mardröm.

”Jag vet inte vad den här killen gör i år”

I slutet av Malaysias GP hade Espargaro fått P10, trots att han körde över linjen som 11:a. Anledningen var att Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) fick ett tre sekunders straff för en sammandrabbning med Aprilia-föraren under loppet, vilket drog till sig några hätska kommentarer från spanjoren.

”Jag vet inte vad den här killen gör i år. Jag förstår inte om han är här eller om han är på en annan planet i sitt huvud. De har gett honom några sanktioner vid nästan varje GP, men han fortsätter att göra dumma saker. Jag vet inte, han slog mig två gånger i Thailand när vi låg på elfte plats! Jag förstod inte. Och i dag slog han mig superhårt, jag vet inte varför jag inte kraschar, för tionde plats.

”De gav honom tre sekunder, vilket jag tycker är bra eftersom de ger mig en viktig poäng tillbaka. Men jag tycker att man måste starta sist eller från depåbanan. De fortsätter att ge honom några sanktioner, men han förbättrar sig inte. Det är galet. Jag vet inte, jag förstår inte. Jag hade mycket tur som inte kraschade.”

”Jag önskar att en dag få göra ett mästerskap som Aleix gjorde i år”

Pol Espargaro kommenterade slutet på sin brors mästerskapssatsning och var full av beröm för sin äldre bror och Aprilia när han påminde alla om hur långt de har kommit på 12 månader.

”Vad han har gjort med Aprilia och vad Aprilia har gjort i år är något som kommer att stanna i böckerna. De inser säkert inte hur stor deras prestation är, för när man förlorar något är det svårt att se den stora bilden.

”Jag är säker på att de om ett par veckor, efter Valencia, kommer att se vilket år de har gjort som ingen förväntade sig, inte ens de själva. De har. Har varit superbra hela året. Aleix kör och Aprilia med motorcykeln. Jag önskar att jag en dag kan göra ett mästerskap som Aleix gjorde i år!”

”Jag försökte undvika varje kontakt eller något liknande och kom bara in i depåbanan”

Bortsett från allt podium- och titeldrama fick vi se en imponerande svit ta slut när Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) noterade sin allra första DNF i premiärklassen. Italienaren hade genomfört alla sina 36 tidigare lopp i MotoGP™ men tvingades lägga av tidigt i Malaysia.

”Mekanikerna tog ut fjädern, förspänningen från gaffeln, de försökte göra det och det fungerade bra, som vanligt. Men på banan förblev den blockerad. Någon bit smuts eller ett annat däck eller något som den plockade upp från marken under raksträckan, när den kom fram till första kurvan blockerade den något, jag vet inte. Men det var omöjligt att få gaffeln att komma tillbaka.

”I första kurvan kände jag inte detta eftersom vi var väldigt långsamma, och alla var riktigt långsamma. Men att komma in i sväng 3, ja. För du går in väldigt snabbt och sedan börjar du känna så här, eftersom gaffeln är blockerad. Men jag kände väldigt snart att det var det problemet, så jag försökte undvika kontakt eller något liknande och kom bara in i depåbanan. Det var allt. Det är något som kan hända. Vi har många enheter, vi har många saker på motorcykeln, och detta är en del av spelet.”

”Honda tror att jag är den person som kan göra det och jag håller med”

Hos Honda fortsätter arbetet med att bygga för en mer framgångsrik kampanj 2023, men med tanke på att två av deras fyra förare inte kommer att vara på fabriken nästa säsong och Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) fortfarande är skadad, har Marc Marquez fått ta på sig en testroll de senaste veckorna.

Under de senaste veckorna har han setts köra med en Kalex-svingarm och olika aeropaket när han försöker hitta en bra balans på RC213V, och det verkar som om han kommer att fortsätta i den testrollen vid säsongsfinalen i Valencia.

”Du kan inte riskera 20 varv”: En återgång till verkligheten för M. Marquez 23/10/2022


Efter att ha gjort kvalhjältedåd slutade Honda-föraren på P7 och erkände att de inte var tillräckligt snabba för att utmana i Malaysia.

”Jag provade delar med radikala förändringar bara för att förstå konceptet för framtiden. Vi vet att vissa saker vi provade inte fungerade innan vi gick ut men det var dags att förstå det. Någon måste göra det, och Honda tror att jag är den person som kan göra det och jag håller med. Det är inte det bästa sättet att ta det bästa av helgen men vi gjorde det på ett bra sätt.

På fredag (i Valencia) ja, men jag ber att få behålla lugnet på lördag. Fredagsplanen är att arbeta för 2023 och om jag sedan känner mig okej kommer jag att säga ’snälla, låt mig njuta av helgen!'”

Med VideoPass kan du se varenda sekund av varje enskild sektor LIVE och OnDemand.