Bagnaia beskriver sina förväntningar på Bastianini, A. Espargaro kritiserar Morbidelli och M. Marquez ger sin titelprognos.

Som alltid levererade MotoGP™ dramatik i mängder under helgen, och mästerskapskampen var så nära som den någonsin varit 2022. Bara två poäng skiljer Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) och Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) åt efter att fransmannen slutade utanför topp 15 i Thailand, och Pecco tog sin åttonde pallplats för kampanjen.

GRATIS: Det är en spänd final på ett dundrande thailändskt GP 02/10/2022


Miguel Oliveira tog hem segern, men podiekampen gick till den sista minuten när Johann Zarco och Marc Marquez jagade Pecco Bagnaia i Buriram.

Efter en sådan dramatisk helg finns det naturligtvis mycket att ta reda på, så låt oss ta en titt på några av de största snackpunkterna från Thailand.

”Jag hoppas att Enea kan bli som Jack”

Innan ljuset släcktes på söndag erkände Bagnaia att han var upprörd över sina chanser att tävla på grund av regnet på banan, men italienaren berömde sin lagkamrat Jack Miller för ett peptalk före loppet som hjälpte honom att inspirera honom till en pallplats i Buriram. Australiensaren kommer att lämna Borgo Panigale-fabriken i slutet av säsongen, och Pecco hoppas att hans nya lagkamrat kan fylla de stora skor han lämnar efter sig.

”Jack kom till mig och gav mig lite ansträngning (råd), och det är bra, som en lagkamrat. Det kommer att bli svårt att ersätta det. Jag hoppas att vi med Enea (Bastianini) kan göra något liknande. Jack är min vän, vi känner varandra mycket väl.”

”Jag var säker på att han skulle göra ett drag” – Bagnaia på podiet scrap 02/10/2022


Italienaren berättade om sina strider med Marquez och Zarco när han klamrade sig fast vid P3, samtidigt som han erkände Jack Millers roll i hans framgång i Thai GP.

”Ducati kommer att vara tacksamma” – Är fabriksorderna äntligen aktuella?

Johann Zarco (Prima Pramac Racing) uppvisade utmärkt tempo i slutet av loppet på söndagen för att ta sig in i kampen om pallplatsen och lyckades ta sig förbi Marc Marquez (Repsol Honda Team) i kampen om fjärdeplatsen, men hans uppgång stannade där då han placerade sig bakom Bagnaia. Fransmannen har erkänt att han ”tvekade” när han övervägde att köra om sin fabriksmotståndare, och bestämde sig för att nöja sig med en P4-placering.

”Ducati vill inte ta en seger från en förare, men för andra positioner, om vi kan beräkna lite, kommer de att vara tacksamma. Och som jag säger, i dessa förhållanden var jag tvungen att gå för segern, så seger förlorad, nästan inte gå på pallen. Om jag ändå hade gjort en pallplats skulle jag vara nöjd, men jag stannade på fjärde plats.”

”Jag tvekade med Pecco” – Zarco en Ducati lagspelare 02/10/2022


Fransmannens sena uppryckning katapulterade honom in i segerstriden, men han hade den större bilden i åtanke i Thailand och nöjde sig med P4.

Den förare han slutade före vägde också in i frågan, och Marquez nämnde en ”speciell respekt” mellan Bologna-kulorna.

”Det är sant att Zarco kom upp väldigt snabbt, passerade mig och stannade bakom Pecco. Jag vet inte. Jag tror inte att det var fabriksorder. Men det är normalt. Ducati har inte vunnit världsmästerskapet sedan 2007.

”De har den bästa motorcykeln på startfältet. Alla förare ligger i framkant och de måste använda denna kraft för att vinna mästerskapet och det tror jag att de kommer att göra.”

Ducatis ”speciella respekt” gör att M. Marquez förlorar kampen om pallplatsen 02/10/2022


HRC-stjärnan var med i matchen, men erkände att Bagnaia var för bra på bromsarna för honom innan Zarcos sena uppryckning i Thailand.

Den åttafaldige världsmästaren har till och med stöttat Bagnaia och hans GP22 att gå hela vägen och avsluta Ducatis 15-åriga väntan på ett mästerskap för förare, eftersom han anser att Desmosedici är för bra för att inte vinna.

”Jag satsar på Peccos motorcykel. Jag menar Ducati är Ducati och många förare med dem är bra, men Fabio är Fabio. Han kör väldigt bra. Hans svaga punkt är kanske på regniga förhållanden, som i dag, men ja, det blir intressant att se på banan.”

”Mer kaos i Ducati”

Söndagens lopp innebar också att den tredje utmanaren tog tillbaka några poäng på Fabio Quartararo, med Aleix Espargaro (Aprilia Racing) nu bara 20 poäng bakom titelföraren, med några av hans favoritkretsar på tur.

”Jag är mycket motiverad eftersom vi har haft mycket otur på de här två banorna och även så här är vi inom 20 poäng. Nu åker vi till två mycket starka banor för oss där jag flödade i vintertestet och Malaysia. Regnet och det som hände idag är en signal. Vi kommer att ha lite kul.

”Fabio leder fortfarande och mer kaos i Ducati eftersom tre förare kan vinna titeln. Det kommer att bli lätt för dem att klara sig – vilket är ett nöje, jag hoppas att Aprilia i framtiden kan ha tre motorcyklar som kan vinna titeln – men det kommer att bli svårt för dem (att vinna titeln) och Fabio är fortfarande mannen att slå.”

A. Espargaro berättar om händelsen som ledde till att han fick en LLP 02/10/2022


En knepig dag för Aprilia-föraren ledde till att han slutade på P11, och ett straff efter att ha krockat med Binder hjälpte inte till i Thailand.

”Morbidelli slog mig två gånger, han kanske letade efter ett kontrakt för nästa år”

Espargaro fick avtjäna ett långvarigt straff i söndagens lopp efter att han kolliderat med fabrikskamraten Brad Binder i sväng 3. Aprilia-föraren accepterade beslutet, men anser att det fanns andra liknande incidenter som gick obemärkt förbi.

”Morbidelli slog mig två gånger under de sista varven: kanske var han ute efter ett kontrakt eller något för nästa år, jag vet inte. Otroligt. Jag förstod inte riktigt, och han fick ingen straff för långa varv. Vilket är okej. Det här är racing. Jag accepterar det, men jag såg andra omkörningar med (Marco) Bezzecchi, (Jorge) Martin och Marc och Bezzecchi på gränsen.”

TITTA: A. Espargaro och Binder kolliderar i 360! 02/10/2022


Få en bild av hur det gick till när Aprilia-föraren fick ett långt varv straff i Thailand.

”Om jag hade tävlat med den här motorcykeln förra året hade jag inte slutat med MotoGP”

Danilo Petrucci gjorde en mycket välkommen återkomst till paddocken under helgen och ersatte den skadade Joan Mir på Suzukis GSX-RR, och italienaren var strålande i sitt beröm av motorcykeln.

”Om jag hade kört med den här motorcykeln förra året hade jag kanske inte slutat min MotoGP-karriär. Det är säkert. För jag gillade verkligen att köra den och jag blev överraskad i början och trodde att jag skulle vara långsammare.

”När det gäller positionen och ergonomin är det min första japanska cykel och den är så annorlunda. Men den är så bra. Jag har inga pengar, annars skulle jag köpa den här cykeln! Efter Dakar köpte jag cykeln men den kostade bara 15 000 euro. Jag tror att den här kostar lite mer och jag har inte alla dessa pengar!”

”Yamaha var absolut ingenstans den här helgen”

Det var en mycket tuff helg för Iwata-fabriken i Thailand, och Cal Crutchlow från WithU RNF erkände detta efter loppet. Endast Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) tog några poäng för Yamaha, medan Quartararo fick se sin titelledning decimeras till bara två poäng.

Crutchlow kämpade längst bak i flocken tillsammans med mästerskapsledaren och beskrev M1:s problem och sin förvåning över ett så dåligt resultat.

”Jag var i en grupp med Fabio. Fabio kunde inte vända motorcykeln, kunde inte luta motorcykeln över, framhjulet följde inte med i kurvan. Jag hade exakt samma känsla.

”Men jag tryckte mycket med baksidan, och sedan slet jag ut mitten på baksidan av däcket, eftersom jag körde mycket med baksidan för att kompensera för framsidan.

”Dålig helg för Yamaha över hela linjen. Det är olyckligt eftersom jag tror att om det hade varit ett torrt lopp hade vi alla haft bra lopp, utifrån vårt tempo. Men vi förväntade oss mer i regnet också eftersom Fabio var på podiet i Mandalika. Sedan kommer vi hit och vi är absolut ingenstans.”

Med VideoPass kan du se varenda sekund av varje enskild sektor LIVE och OnDemand.