Comebacks, avsked och kaos i de första hörnen. Ta del av några heta ämnen från en hektisk helg i San Marinos GP.

Gran Premio Gryfyn di San Marino e della Riviera di Rimini har kommit och gått, och det har verkligen varit en hektisk helg i Misano. Från nyheter om comebacks och pensioneringar, prestationer fyra i rad till nya äventyr vid horisonten, det var mycket som höll oss sysselsatta under de senaste dagarna. Ta reda på vad som var i förgrunden för förarna de senaste dagarna genom att kolla in Misano’s viktigaste samtalsämnen nedan!

Marc Marquez’ comeback är nästan klar: ”Benet är lagat. Helt fixerat”

En av de större historierna briserade på lördagen, då Repsol Honda-föraren bekräftade sina intentioner att börja tävla innan året är slut, men först kommer han att delta i det officiella Misano-testet på tisdag och onsdag.

”Jag kommer att testa på tisdag. På onsdag vet jag inte, det beror på hur jag kommer upp. Det är för att läkarna säger till mig att det är 100 procent säkert och att benet är fixerat – helt fixerat.

”När jag kommer att återvända är det för att jag vill köra alla lopp. Jag menar, inte ett lopp och sedan stanna hemma. Jag menar att när jag kommer tillbaka är det för att avsikten är att tävla i alla lopp.”

Min fiendes fiende är min vän: Quartararo väntar på Marquez

När det gäller Marquez’ återkomst kommer Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) att välkomna den åttafaldige världsmästaren med öppna armar när han följer med honom i sitt korståg mot Ducatis.

”Jag hoppas att han kan slåss med oss ganska snart och försöka förstöra lite grann, de röda motorcyklarnas plan. Jag tror att han kommer att tävla i Aragon och jag tror att vi alla känner Marc väl och vi vet alla att han kommer att anlända till Misano-testet på tisdag och att han säkert kommer att vilja hålla sig i framkant.

”Jag tror att om han efter den första dagen kommer att inse att han redan befinner sig i en bra situation så kommer han att vara med i Aragon GP. Det är något som vi kan vara glada över att ha Marc tillbaka igen.”

”Den bästa teamchefen i historien” – Doviziosos avhopp lämnar Forcada i limbo

MotoGP™ tog farväl av Andrea Dovizioso under helgen, och den erfarne italienaren fick applåder efter loppet på söndagen. En konsekvens av hans avhopp är dock att den legendariske teamchefen Ramon Forcada står utan förare och är osäker på vad hans nästa utmaning är, eller om det ens finns någon. Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) hade nöjet att arbeta med Forcada under deras Petronas Yamaha-dagar, och han hyllade honom.

”Jag tycker att Ramon är den bästa crewchefen i historien. Jag tror att jag hade förmånen att arbeta med honom i två och ett halvt år. Jag lärde mig många saker både på banan och utanför banan. Det var ett stort nöje att arbeta med en så erfaren och speciell och trevlig person. Det var fantastiskt att vinna lopp med honom, att få bra resultat med honom. Min relation med honom var helt enkelt fantastisk.

”Varje gång jag träffar honom kommer ett leende fram i mitt ansikte. Det är fantastiskt att träffa Ramon. Han är lite gammal, men bara i siffrorna. Det är han verkligen inte på insidan. Han har en stor passion för sport – inte bara för motorsport. Han kommer garanterat att vara saknad. Jag vet inte om detta är över för honom inne i paddocken. Han är en kille som har gjort paddocken mycket rikare på kunskap och lärande för andra människor. Han har fortfarande mycket att ge.”

”I det värsta ögonblicket i min karriär tog Aprilia upp mig” – Viñales

Det har varit en riktig återupprättelsehistoria för Maverick Viñales, och det är passande att han tog en pallplats på Misano 12 månader efter sin första poängseger med Noale-fabriken. Det är tre pallplatser på de fyra senaste för spanjoren, och han var snabb med att erbjuda sitt team sina komplimanger.

”Vi har mycket självförtroende och jag vill verkligen tacka Aprilia för att de i det värsta ögonblicket i min karriär tog upp mig. Och du ser nu, du vet, att vi kämpar för segrar. Så det är fantastiskt. Det är otroligt. Och de ger mig den där extra motivationen att jag naturligtvis kommer att förbättra mig mycket själv.”

Inga fester, men små tröstningar håller Aleix Espargaros titeldröm flytande

Sex sjätteplatser i rad är inte direkt titelvinnande resultat, men trots att Espargaro halkade ner till tredje plats i mästerskapsställningen håller han sig positiv efter övningar i skadebegränsning i Österrike och Misano.

”Jag är nöjd, men det har inte varit någon katastrof. Jag sa från början av året att Österrike, Misano och Amerika kommer att bli mycket tuffa lopp. Amerika var en stor katastrof. Österrike och Misano slutade på sjätte plats och sjätte plats. Före Assenloppet låg jag på 32 poäng. Nu ligger jag på 33 poäng, så det är inte så illa. Man måste vara positiv.

”Förr när jag slutade sexa hade vi en fest i Aprilia när jag slutade sexa! Så mycket svåra kretsar för mig. Jag gjorde en stor, stor, stor insats, superfokuserad, jobbade och gav mitt bästa och jag slutade sexa i båda loppen.

”Så nu är det nedförsbacke. Vi åker till en mycket bra bana där jag har riktigt, riktigt bra känsla med den här motorcykeln, tidigare också. Så jag kan inte vänta. Det kommer att bli en riktigt trevlig sista del av mästerskapet.”

Binder berättar om sin roll i Misano i Turn 1

”Det var kaos i kurva 1. Jag körde tätt och jag tror att när Zarco svängde in blev allting supertungt, för jag kunde se killar som närmade sig också. Så jag tror att han hamnade i mitten och ja, jag är ledsen över att vara en del av det.

”Jag trodde att min vänstra känga (fick kontakt), jag tror att den kan ha rört vid hans vinge eller något eftersom jag kände ett drag på toppen av min känga. Så jag tror att det kan ha krokat hans vinge. Kanske var det precis tillräckligt för att han skulle tvätta framsidan. Det är synd att ha varit inblandad i tävlingsincidenterna.”

Med VideoPass kan du se varenda sekund av varje enskild sektor LIVE och OnDemand.