En fantastisk körning på Phillip Island har gett oss mycket att analysera, bland annat omdöpta hörn, inte så varmt välkomnande och strategier för att vinna titeln.

Vilken återkomst för MotoGP™ till Australien! Efter tre års frånvaro strömmade fansen i massor till Phillip Island för att välkomna startfältet tillbaka till Melbournes kust, och förarna höll också sin del av avtalet när de producerade ett hisnande lopp. Det fanns också några MotoGP™-legender på plats som bidrog till feststämningen när vi såg mästerskapsledningen byta ägare, med massor av utfall efter loppet också. Kolla in några av helgens största Talking Points nedan!

GRATIS: Alla magiska upplevelser från Australien fångade i super slowmo 16/10/2022


Återupplev det bästa som Phillip Island hade att erbjuda från tävlingsdagen fångat av våra höghastighetskameror.

”Jag kopierade Caseys stil”

Marc Marquez berättade om det inflytande som den tvåfaldige världsmästaren och MotoGP™-legendaren Casey Stoner hade på hans körstil i Australien. Repsol Honda-föraren erkände att han inspirerades av australiensaren, som var känd för sin driftingförmåga genom knepiga kurvor, särskilt i Phillip Islands sväng 3.

”När jag började i MotoGP hade jag data från Casey och jag kopierade hans stil och det är en av mina starka sidor, den här typen av kurvor också.

”Vi kommer” – Centurion Marquez avfyrar 2023-varning 16/10/2022


Det var en storartad uppvisning från Honda-föraren när han tog sin 100:e pallplats efter en titanisk kamp i Australien.

”Men nu med de här motorcyklarna måste du köra på ett annat sätt, jag menar med den här aerodynamiken, till och med när jag lägger svansen bakåt. Till och med var annorlunda. Så nu blir cyklarna – jag talade med Casey – annorlunda att köra.

”Så ja, det är olika stilar för motorcyklarna, men Casey var supersnabb i den kurvan.”

”Min strategi är att vara intelligent”

En pallplats i Australiens GP tillsammans med Fabio Quartararo’s DNF innebär att Francesco Bagnaia tog kontroll över mästerskapet och åker till Malaysia med sin första matchpoäng i åtanke. Vad är Ducati-stjärnans strategi och hur klarar han av pressen?

”Om jag börjar tänka på trycket kommer det att sätta press på mig, så jag tänker inte på det. Bara vara lugn och göra helgen som vi alltid gjort tidigare i det här mästerskapet. Att vara smart kommer att vara den viktigaste nyckeln, helt klart.

”Min strategi är att vara intelligent, försöka göra helgen som vi gjort alla dessa lopp efter sommaruppehållet, arbeta session för session och försöka vara mycket förberedd inför loppet för att vara konkurrenskraftig och ligga i framkant i loppet.

Bagnaia övervinner motgångar på banan och tar över titeln 16/10/2022


Italienaren dissekerar ett avgörande Australian GP, men förblir tyst om det största loppet i hans karriär.

Bagnaia har tagit över Quartararo på toppmötet och har även tagit ställning till den regerande mästarens senaste problem.

”Han är i ett svårt ögonblick eftersom han alltid är konkurrenskraftig i tävlingarna, börjar få problem. Även i kvalet kämpar han mer i kvalet för att vara på första raden eller för att vara bland de bästa placeringarna.

”Det är helt klart att Yamaha har problem med tävlingarna för tillfället. Kanske för däcken, kanske för trycket eller för att deras motor är lite långsammare än de andra.”

”Det tuffaste jobbet i min karriär, men jag är redo att kämpa för det”

Efter att ha lett mästerskapet under större delen av säsongen halkade Fabio Quartararo ner till andra plats i tabellen efter sin australiensiska DNF, men han vägrar att ge upp med två lopp kvar.

”Vi måste vända blad och vi har bara en sak; ett jobb och det är att försöka vinna och det kommer att bli det tuffaste jobbet i min karriär, men jag är redo att kämpa för det.

Hur klarar Quartararo sig efter mardrömmen Australian GP? 16/10/2022


Den regerande mästaren kraschade och förlorade sin ledning i titeln, men hoppas på en sista comeback med två lopp kvar att köra.

Trots frågor om motsatsen anser den regerande mästaren att hans senaste formsvacka inte beror på att han har brutit ihop under press, utan snarare på att han har försökt få ut för mycket av sin M1.

”2020 (kollapsen) var mentalt och tekniskt, och nu känner jag inte mentalt att jag tänker för mycket eller inte. Så mentalt känner jag inte att det är som 2020.

”Men jag försöker bara göra mitt bästa och jag överreagerar lite så mycket och risken för att göra ett misstag är riktigt nära. Så det var det som hände idag.”

MÅSTE SES: Quartararo är ute ur Australiens GP! 16/10/2022


Den regerande mästaren gled ut på Phillip Island i kurva 2 och förlorade sin titelförsprång på en dramatisk dag.

”Jag säger inte att jag önskar Alex lycka till”

Det blir inget varmt välkomnande till Honda för Australiens GP-segrare Alex Rins (Team Suzuki Ecstar). Spanjoren kommer att ansluta sig till LCR från och med 2023, men det spelar ingen roll för HRC:s fabriksstjärna Marc Marquez, som bara ser honom som ännu en rival.

”Jag kommer inte att ge några råd till Alex. Han kommer att vara ännu en motståndare. Det är bra att en världsmästare och en förare som vinner lopp med en annan tillverkare ansluter sig till Honda. Så på det här sättet kommer vi att se exakt vår nivå. Jag arbetar verkligen hårt för att förbättra 2023-projektet tillsammans med Honda. De arbetar också riktigt hårt. Jag ska inte säga att jag önskar Alex det bästa. Låt oss gå, och det är allt. Han är en annan motståndare. Om inte kommer det att vara falskt.

Från P10 till P1: Rins reflekterar över sin klassiska segercomeback 16/10/2022


Suzuki-föraren fullbordade ett hattrick i alla klasser och hittade det perfekta sättet att avsluta sitt samarbete med Suzuki i Australien.

”Jag tror att han är lika förkrossad som jag”

Det blev en stor besvikelse för hemmahjälten Jack Miller (Ducati Lenovo Team) i Australien, då han inte fick se den rutiga flaggan efter att ha blivit utplånad av LCR Hondas Alex Marquez. När vi pratade efter loppet verkar det inte finnas några hard feelings mellan de två, med spanjoren som ångrade sig och Miller som antog en ”C’est le vie”-inställning när han väl hade spolat ut adrenalinet ur sitt system.

Alex Marquez: ”Det är normalt, han var arg! Det var en konversation mellan förare med adrenalin och jag måste hålla det (i minnet). Senare när jag gick till boxen såg jag Davide Tardozzi och alla andra och de sa ’inga bekymmer, det kan hända’. Bara detta. Han gjorde det också tidigare och gjorde några misstag under sitt första år, så det kan hända vem som helst. Men det är ingen ursäkt, jag gjorde ett stort misstag i dag.

TITTA: Miller utplånad av A. Marquez i Australien 16/10/2022


Det var grymhet i extrem skala eftersom hemmahjälten inte såg Honda-föraren komma och avslutade sin GP tidigt.

Jack Miller: ”Ena minuten tittar jag på bakdelen av Bezzecchis motorcykel och nästa minut såg jag stjärnor. Jag blev ganska blåst, mår bra, bara lite blåmärken och vad som helst. Men vi kommer att klara oss.”

”Vad finns det att ha agg om? Jag menar, i slutet av dagen är vi alla där ute och försöker göra vårt bästa. Jag förstår att han kanske blev lite för ivrig när han försökte ta sig förbi Luca Marini, men du vet att vi alla har gjort misstag.

”Jag tror att han är lika förkrossad som jag över att inte få avsluta loppet, missförstå mig rätt, men förstås första hemma-Grand Prix efter tre år, det är definitivt inte så jag ville avsluta det.”

”Ironin i det hela”

Det var ändå en helg att minnas för Miller, som fick Turn 4 på Phillip Island uppkallad efter sig medan fans från hela landet strömmade till Melbournes kust för att få en skymt av honom. Miller erkände att ”jag är definitivt inte värd det, men jag tar det” och kunde till och med skratta åt hur hans lopp slutade.

”Selfies, handslag, underskrifter. Det har varit fantastiskt. Ärligt talat älskar jag allt. Det är häftigt att se att motorcykeln är så välmående här. Jag älskar den här sporten och det är fantastiskt att se att alla njuter av den lika mycket som jag gör.

”Det är ironin i det hela. Men det är vad det är. Vi kommer tillbaka nästa år ännu starkare.”

Oförglömligt! Miller tar emot de högsta hedersbetygelserna 15/10/2022


Phillip Island’s Turn 4 döps om för att hylla den lokala hjälten och publikfavoriten Jack Miller.

Med VideoPass kan du se varje sekund av varje sektor LIVE och OnDemand.