Lando Norris startade som trea men slutade sjua i Italien – och McLaren-föraren sa att han trodde att en topp fem-placering var möjlig i Monza.

Norris startade loppet på tredje plats, men en långsam start fick honom att sjunka ner till sjätte plats. Briten hade sedan en lång första stint på mediumdäcket innan han gick i depå från P5, men ett långt depåstopp fick honom att hamna bakom Lewis Hamilton, innan ytterligare ett depåstopp under säkerhetsbilen fick Norris att sjunka bakom Sergio Perez till P7.

MÅNDAGSMORGONENS AVRAPPORTERING: De 3 nyckelfaktorerna som gjorde det möjligt för Verstappen att vinna Italiens Grand Prix

När Norris reflekterade över sin långsamma start sa han: ”Det var några misstag med startinställningarna, saker som jag inte kunde ändra eller anpassa, så jag hade att göra med en bil som i princip inte var gjord för att göra en start.

”Det innebar att jag gick in i anti-stall typ två eller tre gånger och förlorade mycket tid och positioner, vilket förmodligen kostade mig en femteplats idag. Så, lite besviken, jag skulle säga ganska besviken eftersom jag kände att jag gjorde ett bra jobb och körde bra, men vi gjorde bara för många misstag.”

Norris är besviken efter att problemet med startinställningarna på hans McLaren ”kostade mig en femteplats”.

Norris verkade irriterad på radion när han hördes be om radiotystnad mot slutet av Grand Prixet. Men McLaren-föraren hävdade att han var ”avslappnad” och att han försökte nå ett bättre resultat.

LÄS MER: Verstappen tar sin första seger i Italiens Grand Prix någonsin bakom säkerhetsbilen medan Leclerc får nöja sig med P2

”Jag menar, jag var avslappnad”, sa Norris. ”Jag presterar bättre när jag är avslappnad och när jag är avslappnad. Naturligtvis vill man bara kunna vara i sin zon och koncentrera sig och göra sin grej och det var allt. Så, jag menar att vi skulle ha slutat P6 om det inte hade varit en säkerhetsbil, vi boxade sedan vilket kanske var ett annat misstag.

”Det är bara, jag är bara bra på att köra och därför små saker, uppdateringar på luckor som jag bara inte behöver när det finns fem varv att göra. Jag var avslappnad, jag kände att jag gjorde ett mycket bra jobb, jag gillar bara inte att folk pratar med mig.”

Norris var nöjd med att han lyckades ta sig förbi Fernando Alonso på banan.

På frågan om de positiva aspekterna av söndagens lopp svarade Norris: ”Jag tror att det faktum att jag kom förbi Fernando [Alonso]Jag passerade honom på grund av ren fart. Särskilt efter fredagen – i fredags såg de ut att vara starkare än oss, men i dag verkade vi definitivt starkare än dem. [Alpine].

”Några positiva saker: Vi testade några olika saker i helgen och några verkar ha fungerat. Så förhoppningsvis finns det saker att se fram emot om vi kan förbättra det ytterligare under resten av säsongen.”

Efter att ha plockat sex poäng från Monza är McLaren bara 18 poäng bakom Alpine – som inte fick några poäng i Italien.